Koopsom & woningmarkt
Is het kantelmoment in de woningmarkt aangebroken?
Inmiddels kunnen we concluderen dat de gekte in de markt voorbij is. Gelukkig ook maar. Hoewel het nog steeds bijzonder is om te constateren dat ondanks de oorlog in Oekraïne, de stijgende rente en de oplopende inflatie, we niet in een woningcrisis zijn beland en mogelijk ook niet zullen belanden. De behoefte aan woonruimte is immers nog steeds onverminderd hoog.
Feit is wel dat de hectiek minder is geworden. Dat kan bijvoorbeeld worden afgelezen aan het aantal bezichtigingen dat thans bij woningen wordt aangevraagd. Het zijn er nog steeds veel, maar wel minder dan, zeg, 3 maanden geleden. Zullen we dus nu te maken hebben met het kantelmoment in de woningmarkt? Wie zal het zeggen?
Hoofden op hol
Tja, je wordt als potentiële koper toch helemaal moe van dat overbieden? De een doet nog gekker dan de ander. Makelaars hebben er ook een handje van om de hoofden van kijkers op hol te brengen en gebruik te maken van de onkunde bij particulieren. Immers, heeft u deze geluiden in de makelaardij ook wel eens gehoord? Het is “gebruikelijk” om in deze markt 5%, 8% of wel 10% over te bieden. Of deze: “er moet toch wel minimaal XYZ cijfer in het bod zitten”.
Overbieden beu
Ik denk dat de kijkers deze werkwijzen beu zijn en daarom tegenwoordig op voorhand al afhaken om überhaupt te komen kijken. Ook verderop in het proces besluiten ze om geen bieding uit te brengen. En terecht.
Kopen moet een feestje zijn
Hoe vaak koopt iemand een woning in zijn of haar leven? Dat moet dus een proces zijn waar na afloop met tevredenheid en een goed gevoel op kan worden teruggekeken. Het bieden van een stuk transparantie in het onderhandelingsproces kan hier zeker aan bijdragen. Transparantie maar ook duidelijkheid! Is dat mogelijk?
De terugkeer van de koopsom
Zeker is dat mogelijk. Wanneer we werken met een koopsom geeft dat aan kopers én verkopers absolute duidelijkheid. Iedereen weet precies via deze methode waar hij of zij aan toe is.
Een koopsom is namelijk een vaste prijs.
Voor de duidelijkheid, een bieding bestaat altijd uit 3 vaste elementen:
- Prijs, wat wilt iemand bieden?
- Aanvaarding, wanneer is de sleuteloverdracht?
- Voorwaarden, welke voorwaarden zijn er? Bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden financiering?
Eigenlijk is koopsom een begrip wat al decennia in iedere koopovereenkomst met de volgende zinsnede reeds als volgt staat opgenomen: “hierna te noemen: 'de onroerende zaak', tegen een koopsom van € XYZ,-, zegge XYZ DUIZEND EURO.
Voor alle partijen duidelijk
Het is dus een begrip en een bedrag dat in het koopproces pas aan het einde wordt benoemd. Waarom dit begrip en bedrag niet aan het begin van het proces benoemen en op internet communiceren? Dan maak je het voor alle betrokken partijen duidelijk. Er hoeft dan niet te worden overboden. Er hoeft alleen nog maar een akkoord worden bereikt over de datum van de sleuteloverdracht (de transportdatum of leveringsdatum) en de voorwaarden (financieringsvoorbehoud, bouwkundige keuring, verkoop eigen woning etc). Ik denk dat het veel keuzestress zal voorkomen, de loop naar een woning weer zal bevorderen én het kopen van een woning voor iedereen weer een feestje wordt!
Nu wordt het pas leuk
Wordt de woningmarkt nu lastiger? Gaan woningen langer te koop staan? Komt er meer aanbod? Ik kan maar één ding hierover zeggen: nu wordt het pas leuk! Nu gaan makelaars niet alleen maar woningen uitdelen, wat door veel consumenten wordt ervaren, maar ze gaan echt op zoek naar de juiste marktpartijen. Kopers en verkopers matchen dus. Echt ouderwets en kwalitatief goed makelen. We zijn er klaar voor!
Wat zal de toekomst brengen?
Ik heb het de vorige keer ook al gezegd, hoe langer ik in de makelaardij werkzaam ben (20 jaar, meer dan 1.250 verkochte woningen) hoe meer ongelijkheden, onrechtvaardigheden en problemen voor consumenten in de huidige economie en de woningmarkt in het bijzonder, ik tegen kom. Transparantie en duidelijkheid creëren door weer met koopsommen te gaan werken is daar ook één van.
Wilt u weten wie wij zijn en waar we voor staan, check onze 10 zekerheden.
Benieuwd naar mijn andere blogs?
Meer weten?
Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden. 0228-351835, 072-5720066 of kom langs in ons kantoor in Bovenkarspel of Heerhugowaard